Allt om båtlån: Så kan du låna pengar till båt

Långt ifrån alla har råd att köpa sin båt kontant, och behöver därför låna pengar för att finansiera sin båt. Men hur kan man låna pengar till båt egentligen, och vad kostar det att finansiera en båt? Dessa frågor och fler svarar vi på i en här artikeln, som är en heltäckande resurs om allt som rör båtlån.

 

Hur kan man låna till båt?

De två vanligaste finansieringsvägarna är att ta ett båtlån eller ett privatlån. Om du tar ett båtlån måste du pantsätta båten, och om du tar ett privatlån behöver du inte pantsätta båten. Tumregeln säger att man ska finansiera en billig båt med ett privatlån, och en mer påkostad båt med ett båtlån.

 

Vilken kontantinsats gäller när man lånar till båt?

Om du tar ett privatlån för att finansiera båten behöver du inte betala någon kontantinsats. För ett båtlån är det i regel en kontantinsats på 20 % som gäller. Vissa båthandlare kan kräva en högre kontantinsats än så, men en kontantinsats på minst 20 % gäller alltid för båtlån.

 

4 sätt att låna till båtköp

  1. Privatlån, med en ränta på omkring 7,5 %
  2. Båtlån, med en ränta på omkring 5 %
  3. Kreditkortlån, med en ränta på cirka 20 %
  4. Snabblån, med en ränta på cirka 25 %

Nedan pratar vi mer om de finansieringsalternativ för båt som precis nämnts i större detalj.

 

1. Privatlån för att låna till båt (ränta på mellan 5 och 10 %)

Ett privatlån är en bra idé om du ska köpa en båt som kostar mindre än 50 000 kronor. Din båt måste i detta fall inte ha en speciell försäkring, då du inte behöver pantsätta båten för att bli beviljad ett privatlån för båt. Den genomsnittliga räntan på cirka 7,5 % ska räkas som generös.

Om du tar ett privatlån för att finansiera båten får du handla din båt hos både privatpersoner och båthandlare.

 

2. Båtlån – ett lån med båten som säkerhet (ränta på mellan 4 och 6 %)

Ett båtlån är en bra idé om du köper en båt för 50 000 kronor eller mer. Då det är banken som är delägare i båten kräver de att du tecknar en helförsäkring för att de ska vara garanterade att få tillbaka sina pengar om någonting händer. Att ta ett båtlån är ofta det billigaste alternativet.

Om du tar ett båtlån för att finansiera båten måste du köpa din båt hos en båthandlare.

 

3. Kreditkortlån för att låna till båt (ränta på mellan 15 och 25 %)

Om du ska köpa en billig båt som kostar mellan 5 000 och 20 000 kronor är ett kreditkortslån en bra idé. Det är inte fördelaktigt att betala av på en båt månad för månad med ett kreditkortslån, men så länge du kan betala hela inköpssumman inom de räntefria dagarna betalar du 0 % i ränta.

Vi rekommenderar att du läser mer om de främsta korten med kredit. Om du väl skaffar ett kreditkort är det ett måste att du läser på så du vet vilka regler, vilken räntesats och vilka förmåner som inkluderas.

Om du tar ett kreditkortlån för att finansiera båten får du handla din båt hos både privatpersoner och båthandlare.

 

4. Snabblån för att låna till båt (ränta på mellan 20 och 40 %)

Man kan ta ett snabblån för att låna till sin båt trots betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningar är sällan ett problem när det kommer till snabblån. Men den räntesats som tillämpas är hög, och det blir även totalsumman för båten om du tar ett snabblån som finansieringsalternativ.

Tumregeln säger: Om du vill ta ett båtlån trots betalningsanmärkning, vänta tills att betalningsanmärkningarna försvunnit ur systemet. Därefter tar du ett båtlån eller ett privatlån för båt i stället. En betalningsanmärkning försvinner efter tre år, vilket Skatteverket förtydligar på sin hemsida.

Om du tar ett snabblån för att finansiera båten får du handla din båt hos både privatpersoner och båthandlare.

 

Om man vill ta ett båtlån till bästa ränta – hur gör man då?

Om du tar ett kreditkortslån för att köpa båt och betalar tillbaka hela skulden på nästkommande månadsfaktura, då lånar du pengar gratis. Men om du vill betala av för din båt månad för månad är det oftast ett båtlån, med en snittränta på cirka 5 % som är det bästa alternativet.

 

Hur kan man få den bästa räntan på båtlånet?

Det är en bra idé att jämföra de räntesatser som gäller vid båtfinansiering via en låneportal. Låneportalerna samarbetar med ett flertal långivare, som tillsammans tävlar om att ge dig det bästa båtlånet. Det är alltid gratis att jämföra båtlån online, då låneportalerna får betalt av långivarna.

 

Läs mer: Perfekta ställen att fiska i Småland.

 

Hur ska man finansiera en billig båt för fiske?

Om du planerar att köpa en billig båt för fiske, som kostar mellan 5 000 och 15 000 kronor är det en bra idé att ta ett privatlån. Båthandlare utfärdar sällan så här pass små båtlån, och om du tar ett privatlån behöver du inte heller handla din båt för fiske hos en båthandlare.

Mer specifikt kan du fynda en båt på privatmarknaden i stället, på exempelvis Blocket.se. Där är priserna är lägre, och utbudet större i jämförelse med båthandeln.

Allt om båtlån: Så kan du låna pengar till båt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *