Så mycket kostar det att fiska

Fiske är en hobby som kostar en del pengar, men det kan vara både en dyr och en billig hobby beroende på hur du själv väljer. Men några utgifter kommer du att behöva räkna med och är oundvikliga.

Utgifter som förekommer vid fiske:

  • Utrustning
  • Bete/agn
  • Fiskekort
  • Resor
  • Flytväst
  • Båt

Kostnaden för utrustning och bete

Många av utgifterna kan många gånger vara frivilliga, beroende på hur och var du väljer att fiska men fiskeutrustning och bete är något du aldrig kommer ifrån. Däremot kan priset på olika fiskespön skilja sig enormt mycket.

Du kan såklart välja ett enkelt metspö som knappt kostar något alls, men det brukar de flesta hobbyfiskare inte nöja sig med. Men ett enkelt kastspö kan du få för några 100-lappar, och kan duga alldeles utmärkt om du är nybörjare.

När intresset för fiske växer sig större och större brukar däremot de flesta vilja investera i bättre, och dyrare utrustning. Ett riktigt bra fiskespö kan kosta några tusenlappar och det är inte ovanligt att fiskare tar ett smålån för att kunna finansiera sin hobby. Det är inte fel att ta ett lån för att köpa ett fiskespö av bra kvalitet, så länge du har råd att betala tillbaka lånet. Men ett bättre alternativ är alltid att spara ihop pengarna innan du konsumerar dem.

Fiskekort

För att få fiska i många sjöar i Sverige krävs det ett fiskekort, och det är en kostnad du inte kan välja bort om du ska fiska i svenska sjöar och vattendrag, eftersom det faktiskt är lag på att ha fiskekort då.

Tänk på att du måste ha ett fiskekort som är giltigt för just det området du ska fiska i. Ska du exempelvis fiska i Värmland behöver du köpa ett fiskekort som gäller just där.

Priset på ett fiskekort varierar, men kan ligga på runt 70 kronor för ett dygn eller 1 000 kronor för en hel säsong.

Fiskeresor

Det här är såklart en kostnad som är helt frivillig, men som många vill lägga pengar på. Är din budget begränsad behöver inte den här kostnaden bli speciellt stor. Bor du exempelvis i Stockholm finns det gott om fina fiskeplatser i Stockholmsområdet du kan ta dig till med en kort bilresa och ibland även med lokaltrafiken.

Men vill du åka på fiskeresor finns det gott om sådana. Du kan såklart åka båda på arrangerade fiskeresor med guide eller en resa du själv har planerat.

Båt och flytväst

Även det här är en helt frivillig utgift och det finns många bra fiskeplatser du når helt utan båt. Men vill du ta ditt fiske till nästa nivå, kan en båt vara en rolig investering. Och med båt måste du självklart även ha en flytväst. Flytväst kan även vara bra att ha på andra ställen när du fiskar, om du exempelvis står på en bro/brygga med djupt vatten under dig.

Så mycket kostar det att fiska

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *