Finansiera ditt köp av fiskebåt

Köpa fiskebåt

Finansiera ditt köp av fiskebåt

Drömmer du om att köpa en fiskebåt men vet inte hur du ska få ihop pengarna till köpet? Här kommer vi att guida dig genom flera olika sätt att finansiera ett fiskebåtsköp. Läs mer om: 

  • Ta ett båtlån eller privatlån
  • Dela på kostnaden genom ett delägaravtal
  • Hitta en båt på andrahandsmarknaden
  • Gå med i en båtklubb
  • Sälj andra tillgångar för att finansiera fiskebåten
  • Så mycket kostar en fiskebåt på dagens marknad
  • Kort avslutning

Finansiera din fiskebåt genom ett båtlån eller privatlån

Flera vanliga sätt att finansiera fiskebåt hittar du hos Skargarden.se. De skriver att ett båtlån inte är vanligt, utan att många långivare använder termen privatlån/Blancolån.. Något som kännetecknar privatlån är att de ofta har sämre villkor och högre ränta. Den kan ligga på upp till 20 %, men det varierar mellan olika långivare. Tänk också på att du kan behöva inkludera en försäkring i ditt lån, med tanke på att nya fiskebåtar kan vara stöldbegärliga.

Det finns även något som kallas båtlån, men då måste du pantsätta din båt. För många är det en stor risk att ta. Då måste du även kunna betala en kontantinsats på 20 %, och ha det kapitalet tillgängligt vid köpet.

Låna av vänner eller familj

Är det möjligt kan du även överväga att låna pengar av en vän eller familjemedlem. Vi rekommenderar dock att du sätter upp ett skriftligt avtal för att undvika missförstånd. Det finns enkla avtal man kan skriva ut direkt på nätet.

Dela kostnaden med andra via ett delägaravtal

Kan du inte lösa en fiskebåt på egen hand kan du gå ihop med andra och ordna ett delägaravtal. Då minskar din individuella kostnad och du kan ha råd med en dyrare modell. Se bara till att det finns ett formellt avtal där det står allt gällande äganderätt, hur båten får användas och vilket ansvar du har som delägare.

Leta på andrahandsmarknaden

Ibland går det att hitta riktigt fina fiskebåtar på andrahandsmarknaden. Det finns många bra tips om hur du hittar den mest prisvärda fiskebåten som du har med dig när du läser annonser. Var även uppmärksam på dolda fel som kanske inte framgår när du läser annonsen, eller ser båten vid första anblick.

Bli en del av en båtklubb

Det finns vissa båtklubbar där du betalar en medlemsavgift och där medlemmarna får använda fiskebåtar om de även hjälper till med underhållet. Det kan vara ett lite mer kostnadeffektivt sätt att få tillgång till en fiskebåt, särskilt om du inte kan bli beviljad ett större privatlån.

Sälj några andra av dina tillgångar

Många gånger har vi tillgångar hemma som vi inte längre använder, som kan säljas vidare. Det kan till exempel vara en äldre bil eller annan utrustning. Du kan lägga ut dina saker på andrahandsmarknaden och se om det finns ett intresse.

Så mycket kostar en fiskebåt

För att veta hur du ska finansiera din fiskebåt rekommenderar vi att du först tar dig en titt på marknaden och ser vad priserna ligger på. Det är svårt att säga ett exakt pris men en nyare fiskebåt kan ligga runt 40,000 -50,000 kronor, om du köper från en auktoriserad återförsäljare.

Sammanfattning finansiera fiskebåt

Som du läser finns det många sätt att finansiera ditt köp av en fiskebåt och du bör utvärdera din situation och se vad som passar dig bäst. Avslutningsvis bör du aldrig ansöka om ett lån som du inte är säker på att du kan betala tillbaka.

FAQ

Är båtlån och privatlån likadana lån?
Ja båtlån och privatlån är exakt likadana lån, fast olika långivare väljer att kalla det privatlån för att deras villkor ska bli enklare att hantera. 

 

Kan jag låna till Båt utan säkerhet
Ja, du kan låna till båt utan säkerhet. Det resulterar dock oftast i en högre kostnad för dig som låntagare. 

 

Finansiera ditt köp av fiskebåt