Världen och Sveriges högst belägna sjö

högt belägna sjöar

Titicacasjön

På cirka 3 800 meters höjd över havet på gränsen mellan Peru och Bolivia befinner sig Sydamerikas största sjö vid namn Titicacasjön. Sjön är inte bara Sydamerikas största utan även världens högst belägna sjö med regelbunden båttrafik. Det finns ingen sjö i världen som befinner sig högre upp över havet än Titicacasjön och som är aktiv med båttransporter. Sjön har även ett flertal öar i sig och har en hel del historia bakom sig.

Titicacasjön brukar delas in i tre olika delar. Huvudsjön, Punoviken och lilla sjön (Winaymarca). Punoviken befinner sig i nordvästra Peru och förbinder sig med huvudsjön via ett brett sund. Den lilla sjön förbinder sig knappt till huvudsjön, det är endast ett väldigt smalt sund mellan två bolivianska halvöar som förbinder dessa. Lilla sjön befinner sig i sydöst mellan Peru och Bolivia. Hela sjön är ungefär 8 100 km2 och har ett maxdjup på ungefär 400 meter.

Titicacasjön har under historien varit en helig plats för aymarafolket som har levt i detta område under en lång tid. Hela sjön och specifika öar i den ansågs vara heliga för folket och även under senare tid för inkafolket. Några av öarna i sjön är Taquile, Amantani och Soti. Öarna har en lång historia och är även populära turistmål idag. Det finns ett flertal ruiner på öarna och även restauranger och andra trevliga ändamål för besökarna.

Kaskasjaure

Det är inte helt lätt att veta vilken sjö som är Sveriges högst belägna. Det finns ett flertal icke-namngivna sjöar som befinner sig på höga svenska höjder i norr och fjällen, men det är fortfarande en viss skillnad mellan dessa och Titicacasjön i Anderna. Värt att ha på minnet är att Sverige anses vara väldigt platt sett till Peru och Bolivia som har Anderna. Den högst belägna svenska sjön med ett namn är Kaskasjaure i Jokkmokks kommun, och Sveriges högsta berg är Kebnekaise (källa:bestigakebnekaise.se). Sjön befinner sig ungefär 1 400 meter över havet. Jämför det med Titicacasjön som ligger på ungefär 3 800 meter över havet. Vid 1 4000 meter över havet har man klättrat ungefär 67% av Sveriges högst berg Kebnekaise, vilket även detta ger en bild av hur små Sveriges berg är i jämförelse med andra bergrika länder i världen.

Kaskasjaure är ungefär 22 km2 vilket gör den till en relativt liten sjö i Sverige, om vi jämför med sjöar som Vänern och Vättern som är 5 500 respektive 1 800 km2. Det är en sjö som inte lider av några större miljöproblem och har en bra ekologisk status. Kaskasjaure är som sagt en relativt liten sjö och har inte en lika spännande historia bakom sig som Titicacasjön och inte heller någon regelbunden båttrafik på grund av sjöns lilla yta.

Det är en stor skillnad på många sätt mellan världens högst belägna sjö och Sveriges, men det är fortfarande en upplevelse att åka upp till Jokkmokks kommun och besöka Kaskasjaure. Ingen sjö i Sverige befinner sig högre upp än den, men i hela världen finns det en del.

Världen och Sveriges högst belägna sjö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *