Fiske i Norge och 4 bra fiskeplatser

Köpa fiskebåt

I Norge får du bland annat möjlighet att fiska i fjordar, berg, hav samt insjöar. Kveite, torsk, sej, lax, abborre och gädda är fem av de mest vanligt förekommande fiskarterna, och vid fiske i mindre vatten behöver du ett fiskekort som kostar från 50 kr. Att fiska i sjöar, älvar eller åar är gratis.

 

4 bra fiskeregioner i Norge

  1. Nordnorge: Du har goda möjligheter att ta upp torsk i många av de älvar och sjöar som återfinns i Nordnorge. Gädda öring, röding och abborre är dessutom särskilt vanligt förekommande i den norra delen av landet.
  2. Oslo: I Oslomarka, som är ett enormt skogsområde beläget strax intill Oslo, återfinns cirka 500 sjöar som lämpar sig perfekt för fiske. Från centrala Oslo kan du ta dig till Oslomarka på cirka 20 minuter med hjälp av en spårvagn, och de stugor som finns tillgängliga att hyra är i regel lågt prissatta.
  3. Hallingdalelva: Ett naturområde med cirka 20 kilometer av forsar samt vattenfall. Öring är särskilt vanligt förekommande i dessa vatten.
  4. Trøndelag: Ett naturområde i mellersta Norge med tusentals sjöar och åar. I Trøndelag hittar du även fyra populära laxälvar: Guala, Orkla, Namsen samt Glomma, som alla lämpar sig perfekt för flugfiske.

 

Tips: Här listas de bästa fiskeställena i Stockholm.

 

Måste man ha fiskekort i Norge?

Du behöver inte köpa fiskekort för att kunna fiska vid fjordarna eller vid havet men om du ämnar fiska i sjöar, älvar eller åar måste du köpa ett fiskekort. Du ska förslagsvis köpa ditt fiskekort online, på Inatur.no. Ett fiskekort kostar mellan cirka 50 och 250 kronor per dag.

En extra avgift utöver fiskekortet tillkommer dessutom såvida du tar upp lax, havsöring eller röding. Barn under 18 år är dock befriade från denna extraavgift.

 

Fjordfiske i Norge

I Norge kan du fiska i fjordar, som även kallas för havsvikar. Många fjordfiskare väljer även att hyra en liten fiskestuga längs med kusten för att kunna ta del av den lokala livsstilen.

 

 

Vilka fiskar kan man ta upp vid fjordfiske?

Du kan främst ta upp kveite, torsk, sej, sjötunga, lax och långa.

 

Under vilken årstid ska man fjordfiska i Norge?

Året om, men om du vill spara pengar; åk på våren eller hösten. Vid de årstiderna är trängseln mindre, och priser för bland annat boende samt guidade turer är i regel särskilt låga. Det är även populärt att fjordfiska på vintern tack vare de goda möjligheterna att ta upp torsk.

Sommaren utgör dock den absoluta högsäsongsperioden. Främst tack vare de ljusa samt varma kvällarna.

I videon nedan ser du hur det går till när ”Team Baitbox” fiskar i Norge. Närmare bestämt i Senja, vari det finns branta fjällsidor med inskurna fjordar mot Atlanten.

 

 

Varför är det populärt att fiska i Norges fjordar?

För att kustlinjen är lång och fiskarna är stora. Mer specifikt är det golfströmmen som ger upphov till att en hög produktion av plankton, vilket innebär att stora stim av massiva fiskar väljer att bosätta sig bland de norska fjordarna.

Det finns även strikta regler som reglerar hur man får fiska i fjordarna, och som följd av dem har fiskpopulationerna ökat än mer.

 

Tips: Gillar du att fiska gratis? Då ska du fiska i Vättern.

 

Vinterfiske i Norge

Även om det är mest populärt att sommarfiska i Norge är det under vintermånaderna som dina möjligheter att ta upp exceptionellt stora fiskar är som störst. Norges kuster och fjordar är dessutom nästintill isfria på vintern, så i många fall kan du fiska med ditt kastspö.

Öring, röding samt torsk är särskilt vanligt förekommande på vintern. Under vintermånaderna kan du även få se valar i norra Norge, samt naturfenomenet norrskenet. Utöver fiske utgör även hundspann samt längd- och utförsåkning tre populära vinteraktiviteter i Norge.

 

När ska man vinterfiska i Norge?

September och oktober är de bästa månaderna för vinterfiske, främst då havet är extra rikt på fisk vid de tidpunkterna. Sommarfiskar såsom makrill och kummel finns fortfarande kvar i oktober, och utöver det är dina möjligheter att ta upp sej och hälleflundra extra goda under senhösten.

 

Insjöfiske i Norge

I Norge finns det bra fiskeställen i princip överallt, så det är inte svårt att hitta ett privat fiskeställe där man får vara ifred. Att insjöfiska i Norge är dessutom relativt billigt såvida du och ditt sällskap väljer att hyra en lite enklare fiskestuga samt tar med egen fiskeutrustning.

Du ska dock ha som vana att tillaga fisken istället för att äta ute, då restaurangbesök är i Norge är kostsamma i jämförelse med de prisnivåer vi är vana vid i Sverige.

 

Vilka fiskar kan man ta upp vid insjöfiske?

Det är mest vanligt förekommande att man tar upp bäcköring, gädda, abborre, harr, sik samt fjällröding.

Fiske i Norge och 4 bra fiskeplatser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *