Allt om fiske i Vättern

Det är gratis att fiska i Vättern såvida du använder dig av ett kast-, met- eller pimpelspö. Det mest vanligt förekommande fiskarna i Vättern är abborre, gädda, gös, harr, lake, lax, röding samt öring, och särskilda regler gäller för att bevara skyddade fiskarter som minskat i antal.

 

Hur får man fiska i Vättern?

Du får endast fiska med håv på allmänt vatten och du behöver även fiskekort för att trolla i den norra delen av Vättern. Detta då det norra skärgårdsområdet är privatägt. Du får dock fiska med spö i hela Vättern, med undantag för skyddsområden som konstruerats för att värna om fiskbeståndet.

För att förtydliga läget behöver du inte fiskekort för att fiska med fiskespö i Vättern.

 

Trollning i Vättern

Många åker långa sträckor för att få möjlighet att fånga lax, öring och röding i Vättern genom att trolla, det vill säga fånga fisk med hjälp av en båt. Det är en bra idé att trolla i Vättern, främst då det finns ett flertal båtbryggor i sjön men även för att Vättern är särskilt fiskrik.

Du får maximalt ha 10 beten i sjön på en och samma gång, och att trolla med antingen död löja eller en wobbler rekommenderas i första hand.

 

Vinterfiske i Vättern

Under årets kallare månader rör sig lax, öring samt röding nära ytan och i förlängningen nära land. Om du vinterfiskar vid land ska du därför i första hand använda dig av en kustwobbler, ett smalt skeddrag, en tubfluga eller ett kastflöte.

Högljudda samt färgglada drag lämpar sig även särskilt bra såvida du fiskar när det regnar. Ett lämpligt fiskedrag köper du förslagsvis i den lokala fiskebutiken, alternativt genom att granska e-butikssortimentet av fiskedrag via Pricerunner.

 

Vårfiske i Vättern

Under våren och försommaren leker de gäddor som återfinns i Vättern, och de är vid den tidpunkten mer lättfångade än normalt. Det svenska gäddrekordet på strax under 20 kg togs faktiskt i Vättern år 1999. För att ta upp stora gäddor på våren ska du helst spinnfiska eller trolla.

 

Sommarfiske i Vättern

Under sommaren har du extra stora möjligheter att ta upp abborrar. Leta gärna efter platser vari åar mynnar ut då vattnet är syrerikt där, och därmed särskilt rikt på fisk. Du ska dock ha vetskap om att somliga åmynningar är fredade, enligt de regler som Länsstyrelsen tagit fram.

 

 

Kräftfiske i Vättern

Det är under tre veckor om året tillåtet att fiska kräftor kostnadsfritt i Vättern. Under de helger allmänheten får fiska kräftor i Vättern bör man inte fiska sedvanliga fiskar, då trängseln i regel är stor både i och utanför sjön.

 

3 unika fiskar i Vättern

 

1. Harr

I Vättern återfinns Sveriges sydligaste bestånd av harr. Harrbeståndet i Vättern har dock sjunkit under senare år, vilket har inneburit att restriktioner för att bevara harrbeståndet tagits i drift.

 

2. Öring

Öringen har blivit allt vanligare i Vättern, främst då ett omfattande åtgärdsarbete för att bevara öringbeståndet är aktivt. Öring fiskar du som bäst på hösten i anslutning till utmynnande vattendrag, men tänk på att särskilda skyddsregler för bevaringen av öringen kan gälla.

 

3. Vätterröding

Vätterrödingen är den fiskart som karakteriserar fiske i Vättern som bäst. Vätterrödingen har dock minskat i antal men tack vare att en fredad zon skapats där fiskeförbud råder, börjar beståndet av vätterröding återigen att öka. Den fredade zonen omfattar cirka 15 % av Vätterns yta.

Allt om fiske i Vättern

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *