Du får fiska kräftor när du vill på året, men bara såvida du har fiskerättsägerens tillstånd alternativt själv är fiskerättsägare med eget vatten. En fiskerättsförordning som reglerade när man fick fiska kräftor var aktiv fram till 1994, men den är numera avskaffad.
Särskilda regler gäller även för kräftfiske i Vättern, som vi pratar mer om nedan.
Alla får fiska kräftor i Vättern
Kräftfiske är tillgängligt för allmänheten under tre helger i augusti, med start den fjärde fredagen i augusti. Helgen påbörjas fredagar klockan 17.00 och avslutas söndagar kl. 17.00. Du får som mest ta upp 60 kräftor per person och dygn, det vill säga 120 kräftor per person och helg.
Du behöver inte heller ha något fiskekort för att fiska i Vättern, men du måste dock följa de regler (PDF) som Länsstyrelsen satt upp.
När ska man fiska kräftor?
Lennart Svensson, som är forskare på SLU, bekräftar till SN att du bör fiska kräftor i slutet av augusti då kräftorna vid den tidpunkten är som störst. Att fiska kräftor på sommaren är tämligen meningslöst konstaterar han även, då kräftorna vi det tillfället är för små.
Vilka kräftor finns i Sverige?
I Sverige finns det två typer av kräftor; flodkräftan (Astacus astacus) samt signalkräftan (Pacifastacus leniusculus). Flodkräftan lever i våra vatten på naturlig väg, medan signalkräftan är inplanterad. Båda av kräftarterna är allätare och lever i grunda vatten, vanligtvis under stenar eller rötter.
Hur fångar man kräftor?
Det är vanligast att fånga kräftor med hjälp av burar, som även kallas för mjärdar. Burarna ska fyllas med fisk innan de placeras i vattnet, och i regel sänker man ner burarna på kvällen och tar upp dem på morgonen. Kräftor är nämligen nattliga djur som främst rör på sig när det är mörkt.
9 tips för att fiska kräftor
- Ta inte upp för många kräftor: Då kan beståndet dö ut.
- Ta inte upp för få kräftor: Då ökar konkurrensen om maten, vilket innebär att tillslut bara återfinns små kräftor i sjön.
- Skaffa fiskekort såvida du ämnar fiska kräftor på privat mark: Det är dock långtifrån alla fiskerättsägare som erbjuder fiskekort för kräftfiske.
- Vid stenar, stockar samt vass trivs kräftorna som bäst: Det är därför en god idé att sänka ner kräftorna just där.
- Du ska inte förvara upptagna kräftor i vatten: Då dör de av syrebrist. Förvara istället kräftorna i en burk eller en balja.
- Bygg egna kräftburar av trä: De är extra hållbara.
- Använd dig av oljiga och feta beten: Såsom redan infångad och uppdelad abborre eller gädda.
- Ha alltid på dig flytväst såvida du fiskar kräftor i båt: Flytvästen är en billig livförsäkring.
- Kasta tillbaka kräftor som är mindre än 10 cm långa: Så att de får möjlighet att växa sig stora. Att äta små kräftor är inte heller något större nöje.
I videon nedan bistår två killar från den svenska Youtubekanalen ”Kanalgratisdotse” oss med handfasta tips gällande vilket bete man ska använda i samband med att man fiskar kräftor.